Thuisvoelen

12 maart 2016 was de dag dat ik mijn geboortestad Almere verliet en verhuisde naar Utrecht! Ik had nooit echt de behoefte of gelegenheid gehad om te verhuizen. Geboren, getogen, geen wild studentenleven, relatie in Almere, relatie uit, voor het eerst op jezelf in de stad waar je ingeschreven stond; Almere leek gewoon voor alles de meest logische keuze.

Maar op een gegeven moment ga je nadenken. Ik ging richting de 30 (puf, steun, kreun) en hoe stond ik er nou eigenlijk voor? Niet echt happy, sleur, geen relatie, dag in dag uit hetzelfde patroon. Almere was oké, maar vooral een praktische stad, niet echt iets waar ik enorm aan gehecht was. Geen leven in de brouwerij, geen vrienden, geen uitgaansleven. Plus, de drie jaar daarvoor waren eigenlijk best heftig geweest. Lange tijd werkloos, met depressiviteit als gevolg en talloze keren opkrabbelen na mislukte sollicitaties. Toen de eerste baan na die tijd zich aandiende, kreeg ik langzamerhand het gevoel dat ik weer keuzes kón maken. En toen dé baan kwam (mijn huidige), kwam daarmee ook het gevoel dat alles weer mogelijk was. Wat had ik te verliezen?

Oké en dan?

Utrecht moest het worden. In het midden van alles, dicht bij mijn werk, minder massaal en toeristisch dan Amsterdam, genoeg te doen en te beleven, sfeer, cultuur, alles. Maar dan… Hoe ga je daar dan belanden? Voor de vorm schreef ik mij begin 2015 in op Woningnet. Niet omdat ik dan kans zou maken met een wachttijd van 10 jaar, maar toch… Ook particuliere huur was niet echt voor mij weggelegd. Te duur, te ingewikkeld, teveel kans om belazerd te worden, teveel partijen, teveel mislopen. Ik kwam al gauw uit bij de optie woningruil. Denk dan niet aan vakantieruil, maar echte vaste ruil met nieuwe huurcontracten via woningbouwverenigingen. Ik had een mooi huurhuis in de aanbieding dus ik meldde me aan met een oproep. Al gauw reageerde de huurder van het huis waar ik nu woon. Ik kon komen kijken, maar hij wilde niet naar Almere dus we moesten nog een derde partij zien te vinden. Het huis was geweldig (dit was al in april 2015). Hij ging op zoek naar een partij voor een driehoeksruil. Dat heeft nog heel wat voeten in aarde gehad.

Het duurde even

Lang verhaal kort: de huurder vond meerdere keren een derde partij die weer afhaakte, hij haakte zelf meerdere keren af af omdat hij een 1-op-1 ruil vond. Ik vond ook een keer een 1-op-1 ruil met iemand anders. Dat ging niet door. We kwamen uiteindelijk altijd weer bij elkaar terug. Hij vond weer een derde partij. Ik kon naar Utrecht, hij naar Amsterdam en Amsterdam naar Almere. Het hield stand, we gingen ervoor. Eind 2015 dienden we alle papieren in. Woningbouwverenigingen zijn niet zo happig op de procedure dus het duurt lang met drie partijen. Het eerste akkoord kwam een dag later, de laatste 10 weken later. Maar het was gelukt! Begin maart verhuisde ik naar Utrecht!

Beste beslissing ooit!

Ik heb geen moment spijt gehad. Het klussen was heerlijk. Het alles eigen maken. De tuin onder handen nemen (ik heb een tuin!). De eerste keer dat de kat naar buiten ging. Alle mooie lente- en zomermaanden die volgden. Alle kilometers die ik te voet heb afgelegd door de hele stad. Alle winkeltjes, straatjes, koffietentjes, lunchzaken, taartadresjes en parken die ik heb ontdekt. Hoe ik rollend na een concert naar huis kon. Geen treintijden meer checken. Hoe mensen mij de weg vroegen en ik die gewoon wist. Hoe ik inmiddels alles weet te vinden wat ik nodig heb. Favorieten heb. Alle seizoenen meemaak. Mij verheug op de feestdagen die komen gaan. Eerste keren. En dat ik alles inmiddels kan delen met de liefde die op mijn pad is gekomen het afgelopen jaar.

Ik liep vandaag een beetje te kerstshoppen, dronk ergens een cappuccino, kwam onderweg een marktje tegen, de zon scheen. Ik besefte me dat ik zo gelukkig en rustig word van die levendige stad om me heen! Ik hoop nog op veel meer van deze dagen.

2 gedachten over “Thuisvoelen

  1. Mir schreef:

    Helemaal fijn dat je nu je plekje en thuis hebt gevonden in Utrecht. Wat een leuke blog trouwens, hoop dat er nog meer fijne Posts zullen volgen! Liefs mij

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.